sâmbătă, 7 mai 2011

Hristos a inviat de Duminica Mironositelor!





















Am facut si o scurta pauza si ne-am delectat cu gogosi si peste cu piine.









Hristos a inviat din morti,

cu moartea pe moarte calcind

si celor din morminte

Viata daruindu-le!


Vreau sa impartasesc cu voi ce am reusit sa facem, cu ajutorul Sfintei Treimi, in simbata de dinaintea Duminicii Mironositelor. Dis-de-dimimneata am plecat cu rasaduri la mormintele din cimitirul nostru, morminte pe care nu le mai ingrijeste nimeni. Am incercat sa urmam exemplul femeilor mironosite si sa Il vedem pe Domnul nostru Iisus Hristos in chipurile oamenilor de pe crucile de pe morminte. Ne-am intristat cind am vazut ca sint multe morminte neingrijite. Am asteptat pina in aceasta simbata, tocmai pentru ca sa ingrijim mormintele care sint lipsite de dragoste. Am smuls buruienile de pe morminte, le-am sapat, am sadit flori, le-am udat, am pus o luminare si le-am tamiiat.

Astazi a fost prima data cind am mers la cimitir ca sa urmam pilda mironositelor. Deoarece ne-am umplut inimile de mai multa dragoste si grija fata de aproapele, am hotarit sa mergem si anul viitor. Majoritatea doamnelor din fotografii sint vaduve si fac parte din Fratia Sfintei Eufimia. Avem si o fetita printre noi, care ne-a facut sa suridem si sa ne gindim cu speranta la viitor, deoarece am intrebat-o ce vrea sa se faca. Si mi-a raspuns: "preoteasa" :-)

Voi ce ati reusit sa faceti cu femeile mironosite din comunitatea voastra in Duminica Mironositelor?


Preoteasa Eufemia

6 comentarii:

MariaM spunea...

Hristos a inviat!
Felicitari pentru initiativa.E trist sa existe morminte neingrijite.
La noi, 8 mai este ziua mamei in fiecare an si toti copiii se pregatesc pentru asta cu cadouri mici dar pline de iubire. Anul asta a picat in Duminica Mironositelor asa ca tot ceea ce s-a facut saptamana trecuta la toate nivelurile inclusiv in parohie a fost legat de ziua mamei.
Noi avem un centru de ingrijiri paleative in parohie si acolo s-a mers cu copilasii pentru a da putina bucurie mamelor ce nu isi au copiii aproape.
Spor la treaba in continuare va doresc.

Natalia spunea...

Mă bucur că aţi reuşit, e tare frumoasă iniţiativa!
Noi din păcate nu am reuşit încă nimic. Plănuiam convocarea anuală a comitetului parohial, pentru a discuta dacă a fost bine cum ne-am organizat în anul trecut (primul de la înfiinţare :) ), ce ar trebui schimbat, ce mai putem face etc. Nu avem însă un spaţiu acoperit care să ne cuprindă pe toate, iar vremea de iarnă ne-a exclus posibilitatea de a ne aduna în curtea casei parohiale. Aşa că am amânat pe o duminică viitoare.

MariaM spunea...

Am intrebat zilele trecute cum este in Grecia hotarata ziua mamei si mi s-a spus ca este in fiecare an a doua duminica din mai oficial.Anul asta a fost deci 8 mai .

preoteasa Eufemia spunea...

MariaM: Adevarat a inviat Hristos Domnul!
Multumesc pentru gindurile bune!
Interesanta practica din Grecia. Me alla logia, ei nu tin ziua mamei in martie. Stii cumva pe ce argumente se bazeaza hotarirea asta? Ca de obicei, grecii sint altfel :-)
Me agapi, Eufemia

preoteasa Eufemia spunea...

Natalia draga, multumesc!

MariaM spunea...

Pe 8 martie nu e nimic aici practic vorbind desi m-am uitat acum pe google si vad ca este internationala ziua femeii declarata 8 martie deci si Grecia ar trebui sa intre. Dar nici la scoala si pe nicaieri nu s-a organizat nimic atunci. Nici martisor nu exista pe 1 martie aici asa ca in Romania. Doar ne spunem toti "o primavara buna" si copilasilor le pune doamna de obicei la scoala si la gradi la manuta un snur alb cu rosu impletit pe care o sa-l lase ei la randunele. Asta e in martie. In rest toate urarile pentru mame si cadourile sunt de ziua mamei si de ziua familiei (acum duminica trecuta a fost ziua familiei si de exemplu la noi la primarie cel putin au fost multe chestii faine organizate pentru famiie).
Nu stiu exact de ce e altfel decat in Romania dar o sa fiu atenta alta data la discutiile de gen.Eu am luat-o ca pe o alta traditie a locului si gata. Aici nu prea se iau in seama chestiile noi usor .