miercuri, 27 ianuarie 2010

Legăturile sacramentale dintre preot şi preoteasă


Două evenimente din viaţa unei preotese se disting clar: ziua nunţii şi ziua hirotonirii soţului ei. Aceste două evenimente din Biserică formează legăturile sacramentale (de Taină), între preot şi preoteasa lui.

În primul rând, în Taina Cununiei, cei doi îşi fac reciproc un angajament pe viaţă. Unul îl împlineşte pe celălalt: „Totuşi, nici femeia fără bărbat, nici bărbatul fără femeie, în Domnul” (I Cor. 11, 11). De asemenea, îşi iau un angajament necondiţionat de a sluji Domnului pe viaţă. Acest legământ formează un triunghi:
Dumnezeu – Soţul – Soţia

În al doilea rând, în Taina Hirotoniei, preotul este gata să-i slujească lui Dumnezeu. Iar preoteasa este prezentă pentru a participa la slujirea lui preoţească după hirotonie.

Aceste legături sacramentale pot ajuta familia preotului să treacă prin perioadele grele. Dar adesea preotesele uită că sunt căsătorite cu un preot. Sau uită că au făcut un legământ, în primul rând faţă de Dumnezeu şi în al doilea rând faţă de soţii lor, să ia parte la misiunea lor preoţească. Când dau de perioade grele, unele preotese simt că este imposibil să continue căsnicia lor sau să mai ia parte la slujire. Zilele grele sunt ca o mare agitată, dar apele furtunoase se vor linişti în cele din urmă. Pentru că Dumnezeu este parte din legăturile sacramentale care îi ţin împreună pe preot şi preoteasă, Dumnezeu va trimite Duhul Sfânt pentru a le da înţelepciune şi putere pentru a birui greutăţile. Ei trebuie să aibă răbdare şi să nu înceteze să ceară ajutor de la Dumnezeu: „De aţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, aţi zice acestui sicomor: Dezrădăcinează-te şi te sădeşte în mare, şi vă va asculta” (Luca 17, 6). Dumnezeu îngăduie ca lucrurile să se întâmple în viaţa noastră din motive numai de El ştiute. Tot ce trebuie să facem este să ne rugăm şi să spunem: „Facă-se voia Ta.”

Athanasia Papademetriou - "Presbytera" The Life, Mission,
and Service of the Priest's Wife,
traducere de pzb.N.


Un comentariu:

Preoteasa Alexandra spunea...

Absolut reusita imaginea alaturata si sugestiva. Cu mana pe Evanghelie si in duhul Evanghelic au loc toate fagaduintele noastre. Foarte frumos! Alexandra