miercuri, 25 februarie 2009

Preoteasa Elena Streza: trăsături lăuntrice


„Preoteasa Elena predispunea la seriozitate, la cumpătarea în vorbire, în purtare, influențând și pe celelalte.

Una din calitățile preotesei Elena era modestia și seriozitatea. Nu râdea niciodată în hohote. Cuvintele sale erau cumpătate și folosea totdeauna un limbaj plăcut.

Nu era pretențioasă la îmbrăcăminte și nici cu gândul la lux. Era îmbrăcată decent, curat și niciodată nu depășea pe alte femei credincioase din biserică, fiind un model de modestie. Nu a fost preocupată de modă, de umblat la cumpărături prin magazine. Adeseori, pentru că nu putea suferi înghesuiala și gălăgia și aerul de prin magazine, mă ruga să-i cumpăr eu acele lucruri care nu trebuiau încercate.

Citind din Noul Testament, adeseori amintea de ce spune Sfântul Apostol Petru în prima sa scrisoare, despre femei: podoaba voastră să fie nu cea din afară: împletirea părului, podoabele de aur și îmbrăcămintea hainelor scumpe, ci să fie omul cel tainic al inimii, întru nestricăcioasă podoabă a duhului blând și liniștit, care este de mare preț înaintea lui Dumnezeu. Că așa se împodobeau odinioară și sfintele femei care nădăjduiau în Dumnezeu, supunându-se bărbaților lor; precum Sarra asculta de Avraam și-l numea pe el domn, ale cărei fiice sunteți, dacă faceți ce e bine și nu vă temeți de nimic” (I Petru 3, 3-6).

În tinerețe mi se adresa pe numele de botez, dar mai apoi și în familie și în fața altora îmi zicea: „Părinte!”.

Bunătatea și sfiala erau apoi caracteristici ale caracterului său. Bunătate către copii, pe care-i învăța cele bune, dar le era și iertătoare. Bunătate pentru nepoți, pe care pe unii i-a îngrijit când erau mici, la Târgu Mureș, și-i învăța credința și se ruga cu ei.

Sfiala o oprea de la orice discuție păcătoasă, smerenia o făcea să nu-și atribuie merite mai mari față de alții, când era vreo discuție.

Despre suflet spunea adesea că trebuie „păstrat ca lacrima de curat”, cum se va exprima într-o poezie dedicată tinerelor fecioare.”

(Pr. Nicolae Streza – „Femei biblice şi o preoteasă model” , Editura „Credinţa strămoşească”)

2 comentarii:

Unknown spunea...

Ma alatur si eu celor care va multumesc pentru existenta acestui blog.Am citit tot ce s-a scris aici si deocamdata mi-am dat seama ca sunt destul de departe de a fi o preoteasa model,dar ma straduiesc si cu ajutorul Maicii Domnului sper sa ma apropii.
Pe de alta parte,as vrea sa va cer niste sfaturi intrucat noi suntem la inceput de drum si poate dvs aveti ceva mai multa experienta. Anul acesta prin milostivirea Bunului Dumnezeu vom sfinti si noi lacasul in care slujeste sotul meu incepand cu anul 2005...si as dori daca doriti si puteti sa ma ajutati cu cate povete legate de acest eveniment.Multumesc anticipat, cu caldura Andreea.

preoteasa Eufemia spunea...

Iti multumim pentru incurajari, draga Andreea! Fie ca impreuna sa reusim sa devenim mai bune!
Te ajut cu draga inima cu sfaturi legate de acest eveniment important din viata unei Biserici si comunitati. Daca vrei, poti sa scrii intrebarile pe adresa de mail din partea dreapta sau poti sa le postezi tot aici. Deci, astept lista cu intrebari ;)