duminică, 9 iunie 2013

Şi familia preotului, cu toată soliditatea ei, este aşezată sub o presiune imensă

PROVOCĂRI DE ORDIN MATERIAL
... şi familia preotului, cu toată soliditatea ei, este supusă presiunii lumii în care trăieşte, iar una dintre multele încercări la care trebuie să facă faţă este şi aceea a provocărilor de ordin material. Pe de o parte, în anumite cazuri, întâlnim ispita opulenţei, iar casa lui având, cum spuneam, pereţi de sticlă, această opulenţă devine prilej de scandal şi sminteală pentru credincioşi. Pe de altă parte, în mod special la parohiile de ţară, familia preotului, mai ales a tinerilor slujitori, se confruntă cu numeroase lipsuri materiale, cu situaţia de a nu avea strictul necesar pentru o viaţă normală, decentă. Ambele situaţii, de prea mult şi de prea puţin, aduc cu sine tensiuni în familia preotului.


MATERNITATEA
Un alt fenomen cu care se confruntă familia preotului în ultima vreme este cea a nenaşterii de prunci şi nu mă refer la acele cazuri, nădăjduiesc inexistente la noi, în care, pur şi simplu, nu se doreşte acest lucru, ci la neputinţa de a da naştere. Sunt preoţi şi preotese tinere care se plâng că nu sunt binecuvântaţi de Dumnezeu cu prunci, din diverse cauze, medicale sau de altă natură. În cazul unei preotese, însă, maternitatea are o dimensiune mult mai largă, pentru că preoteasa poate fi şi mamă pentru mulţi din parohia pe care o păstoreşte soţul său.

SLĂBICIUNI ŞI ASCEZĂ
Mai avem, apoi, slăbiciunile personale, pentru că oameni suntem cu toţii, preoţi şi mireni, care aduc şi ele o presiune suplimentară în familia preotului. Referindu-se la aceste probleme, un părinte mai apropiat zilelor noastre spunea că <>. Există, deci, o strânsă legătură între post, metanie, decenţă în comportament şi dimensiunea duhovnicească. Dacă vorbim de cazul particular al preotului în ortodoxie, asceza înseamnă post, milostenie, o viaţă de familie armonioasă, decenţă în ceea ce priveşte proprietăţile personale.

Notă: Anul acesta, Arhiepiscopia Iaşilor a adăugat ca temă principală pentru întâlnirile preoţeşti tema "Preotul şi preoteasa - părinţi în familie şi în parohie" . Timp de mai multe săptămâni au loc sesiuni, la unele din ele participând şi preotesele.

6 comentarii:

Preoteasa Alexandra spunea...

De abia astept conferinta din septembrie, acolo suntem programati sa participam si noi...Asa de mula nevoie este de aceste conferinte unde preotii si preotesele sa primeasca sfaturi din partea ierarhului dar si a altor familii preotesti cu experienta.

matuşka Eufemia spunea...

Hristos S-a înălțat!
Da, sînt folositoare aceste conferințe. Pot fi echivalate cu cursuri de formare, care te ajută să te dezvolți ca om, creștin, ortodox, preot/ preoteasă. Aștept cu interes să ne spui cum a fost sesiunea din toamnă (:
Te îmbrățișez ((:))

Preoteasa Alexandra spunea...

Adevarat S-a inaltat! Da, cu mare bucurie o sa va impartasesc impresiile din toamna. Am emotii insa destul de mari pentru ca acum 2 ani cand am fost iarasi la o asemenea intrunire a trebuit sa ne prezentam si sa lucram pe echipe la diferite workshop-uri. In general fiecare preoteasa traieste intr-un anumit climat parohial si uneori avem emotii sa ne impartasim diferentele de situatie, nu doar asemenarile. Asta este si scopul acestei conferinte, sa invatam cat mai mult prin comuniune. Mi-au ramas multe sfaturi intiparite in minte din 2011 si ma bucur ca vom participa din nou si acum. Initial am crezut ca daca in 2012 nu s-a organizat, poate nu se va mai repeta experienta, dar mare mi-a fost bucuria sa aflu ca se tine din nou, si inca pe tema explicita preotul si preoteasa in parohie. De abia astept!

Natalia spunea...

Alexandra, slavă Domnului pentru lucrarea din arhiepiscopia voastră! Cred că de la o sesiune la alta veţi învăţa şi să vă deschideţi, şi să comunicaţi mai uşor. În plus, şi organizatorii au mai multă experienţă. Nu ştiu cum a fost acum 2 ani, dar anul acesta mie mi-a plăcut mult organizarea! Bucuraţi-vă de ce se întâmplă acolo şi încercaţi să vă sprijiniţi reciproc.
În ce zile din septembrie sunteţi voi? E posibil să venim şi câteva familii de la noi, tot în septembrie.

Preoteasa Alexandra spunea...

Natalia, suntem programati pentru 4-6 septembrie, exact inainte de a 5-a aniversare a casatoriei noastre. Ce dar mai frumos puteam primi la acest ceas aniversar din 7 septembrie? In 2011 a fost extraordinar de frumos pentru ca a fost editie pilot cu preotese, inainte nu fusese organizat asa, decat cu preotii singuri. A fost emotionant sa vezi preoti cu copii in brate, copii alergand in fata mitropolitului care conferentia si nu era deloc deranjat de prezenta lor, ba chiar incantat. A fost anul care celebra Taina Cununiei si a Sf. Botez, deci iarasi o ocazie legata strans de familie. A avut loc o conferinta intre Inaltul Teofan si preotese, separat de cea cu preotii si inca una cu totii laolalta unde s-au pus cap la cap concluziile, asteptarile din partea preotilor fata de sotiile lor si invers. Adica au fost sesiuni complementare in program, menite sa faciliteze atat intercunoasterea, dar mai ales sa sudeze relatii pe toate partile, intre preot si preoteasa, intre preotese, intre arhiereu si familia preotului care uneori are intrebari. Am fost suprinsa sa constat cat de curajoase au fost unele preotese care au pus intrebari incomode pentru ele, au destainuit anumite caderi si au primit raspunsuri de imbarbatare de la arhiereu. Jos palaria! Cred ca dupa editia din 2011 de acum se vor lua in calcul si alte aspecte pentru a fi si mai complet acest ciclu de conferinte.

Slujirea preotesei spunea...

O, la mulţi ani binecuvântaţi vă spun încă de acum. Aniversarea noastră e pe 3 :).
Noi nu ştim încă nimic sigur, a rămas să vedem în ce sesiune mai sunt ceva locuri libere.