miercuri, 10 martie 2010

de ce nu am nevoie să sărbătoresc 8 martie

Icoana Bunei Vestiri, Georgia, de prăznuirea vestirii naşterii Mîntuitorului din Prea Sfînta Născătoare de Dumnezeu

Icoana Duminicii Mironosiţelor, SUA, de Duminica a treia după Învierea Domnului Iisus Hristos

Marşul din anul 1975, Sydney, de ziua internaţională a femeii



"În anul 1977 Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluţie Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internaţional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga. După primul război mondial Adunarea Generală a ONU a fixat data de 8 martie ziua internaţională a femeii, femeile au început din nou să demonstreze pentru drepturi egale şi dreptul de vot al femeilor. Următorul pas în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internaţional al Femeilor şi declararea perioadei 1976 - 1985 ca Deceniu ONU pentru condiţia femeii.
Obiceiuri şi tradiţii
De 8 martie toate femeile şi fetele trebuie apreciate într-un mod mai special şi li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenţii. Această zi este special dedicata femeilor.
Situaţia de azi
În data de 8 martie, ziua internaţională a mamei, este sărbătorită (în unele ţări fiind declarată prin lege zi liberă) în următoarele state: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croaţia, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În China mamele au liber după masă. " SursA: Wikipedia
M-aş bucura dacă informaţiile de mai sus v-au ajutat să înţelegeţi mai bine semnificaţia "religioasă" post-modernă a zilei internaţionale a femeii. Pe mine m-au ajutat să raţionalizez ceea ce inima mea simţea de mai multă vreme, şi anume faptul că nu am nevoie să sărbătoresc ziua de 8 martie. O să vă împărtăşesc motivele mele mai pe îndelete.
Mai întîi, Biserica Ortodoxă a stabilit că sărbătoarea femeilor creştine se face în Duminica mironosiţelor. Femeile creştine sunt mironosiţe, nu în sensul peiorativ pe care îl atribuim astăzi cuvîntului (prin falsa evlavie, prin ţinuta exterioară ori prin gesturi liturgice exagerate), ci prin slujirea şi dragostea pe care trebuie să le mărturisească faţă de Creatorul şi Mîntuitorul lor. Aşa cum femeile mironosiţe L-au urmat şi L-au slujit pe Hristos în perioada activităţii Sale mesianice, pînă la moarte şi după Înviere, la fel şi femeile creştine îşi regăsesc menirea adevărată în Biserică, prin slujirea lui Hristos şi a familiilor lor. Cred că nu există pentru femeile creştine o sărbătoare şi o bucurie mai mare decît bucuria pascală ce decurge din această slujire.
În al doilea rînd, paradigma femeii creştine este Prea Sfînta Născătoare de Dumnezeu, care este în acelaşi timp Fecioară şi Maică. Deci, le ocroteşte şi pe tinerele creştine, dar şi pe mamele creştine. Toate sărbătorile Maicii Domnului reprezintă prilejuri de cinstire şi de dragoste pe care femeile le manifestă faţă de modelul lor feminin. Chiar dacă în tradiţia populară, de sărbătorile Maicii Domnului sînt serbate doar femeile care poartă numele Maria, din punct de vedere teologic şi spiritual Maica Domnului - numită "Eva cea nouă" sau "Maica vieţii noastre" - este sărbătorită de fiecare creştin în parte.
În al treilea rînd, fiecare femeie creştină primeşte la Taina Sfîntului Botez un nume de sfîntă, care devine ocrotitoarea ei. De aceea, are posibilitatea să-şi serbeze şi ziua numelui prin pomenirea sfinţeniei şi a virtuţilor sfinţilor sau a sfintelor ocrotitori. De ziua internaţională a femeii nu se pomenesc nici sfinţenia, nici virtuţile femeii creştine, ci se serbează umanismul descreştinat al zilelor noastre prin educaţia modernă, idolatrizarea omului, divertisment, petreceri, consumism şi erotism. Astfel, se încalcă şi rînduiala Postului Mare. Cu alte cuvinte, în centrul zilei de 8 martie este serbată vechea Evă, cea ruptă şi opusă lui Hristos.
Concluzionînd, consider că pentru femeile creştine ziua de 8 martie nu este o zi de sărbătoare creştină şi nici un prilej de bucurie, ci doar o venerare a umanismului secularizat sau a omului fără Hristos. Cred că şi în acest caz Biserica Ortodoxă trebuie să ofere în mod oficial o alternativă creştină pentru a sărbători femeia creştină.
matuşka Eufemia

10 comentarii:

Slujirea preotesei spunea...

Încă nu îmi pot stăpâni zâmbetul :). Tocmai intrasem pe blog să scriu ceva apropo de 8 martie. Căutând ceva pe net am ajuns... la articolul tău. Gând la gând, cu bucurie.
Aş mai adăuga doar că pe lângă ziua femeii creştine, în Duminica Mironosiţelor, noi sărbătorim şi Bunavestire ca zi a mamei creştine.
post cu bucurie şi folos!
pzb.Natalia

Andreea Tatiana spunea...

Doamne ajuta! Poate ar fi de folos un banner apropo de ziua mamei si ziua femei crestine, il postam pe blogurile noastre si astfel reusim sa facem ceva mai mult...Multumim de postare! :)

preoteasa Eufemia spunea...

E o idee foarte buna, draga Andreea Tatiana. Impreuna cu Natalia o sa incercam sa o punem in aplicare. Multumim mult si o zi spre folos duhovnicesc!

Andreea Tatiana spunea...

Doamne ajuta!..Asemenea tuturor!

sofia spunea...

Doamne ajuta! Ma bucur de acest articol. Dar mai e mult pana cand vom reusi sa dezradacinam aceasta sarbatoare din sufletele enoriaselor noaste! Sunt atat de dornice sa aiba o zi a lor in care sa fie sarbatorite! Si eu am impresia ca in trecut nu exista o sarbatoare religioasa a femeilor...gresesc? Cel putin femeile de la noi nu stiu alta sarbatoare decat cea de 8 martie, ma refer chiar la cele mai in varsta. Personal, cand m-am gandit la situatia mea, "ce zi ar fi potrivita sa o numesc ziua mamei?", m-am gandit ca ziua in care am devenit mama este cea mai potrivita! Atata doar ca nu poate fi o sarbatoare generala!
As vrea sa imi dati si cateva idei de convingere a d-nei invatatoare, care este foarte preocupata sa iasa in evidenta cu aceasta ocazie.

preoteasa Eufemia spunea...

E adevarat ca va fi foarte greu sa "ne luptam" cu aceasta mentalitate a femeii moderne, mai ales pentru ca aceasta sarbatoare e centrata pe ideea de mama. Dar ma bucur ca si voi, cele care ati lasat un comentariu la aceasta postare, ginditi la fel. Asta inseamna ceva si este un inceput. Inseamna ca Sfintul Duh lucreaza si in niste biete femei ca noi.
Cred ca din momentul in care a fost sarbatorita Prea Sfinta Nascatoare de Dumnezeu in Biserica crestina, s-a inradacinat de fapt si sarbatoarea pentru mama crestina, deoarece Maica Domnului este mama noastra si modelul nostru de mama. Asa incit, sarbatoarea mamei crestine poate fi facuta fie de sarbatorile Maicii Domnului, fie in Duminica Mironositelor. Acestea sint cu adevarat sarbatorile mamelor si nu ziua in care ne nastem pruncii. Tot asa cum ziua noastra de nastere nu ar trebui serbata in ziua in care ne-am nascut, ci in ziua in care am primit Taina Sfintului Botez pentru ca atunci ne-am nascut din apa si din Duh. Atunci am devenit ai lui Hristos si atunci ar trebui sa avem prilej de bucurie. Dar, bineinteles, aceasta este doar o parere personala. Si e si mai greu de pus in practica :(
Pe doamna invatatoare nu prea stiu cum o puteti convinge. Daca ea a fost educata in acest fel, adica laic si daca, pe deasupra, nu este nici o crestina practicanta, va va fi greu sa o schimbati. Fie ca Sfintul Duh sa lucreze si in ea!
Va imbratisez cu drag in Domnul nostru Iisus Hristos :)

Andreea Tatiana spunea...

Eu zic ca din aproape in aproape vom reusi ceva...cu blogurile personale, cu tinerele din parohie..ducem "vestea" si se schimba lucrurile..Duminica Mironositelor pentru femeia crestina si Buna vestire pentru mama crestina...Mironositele femei ca modele pentru femeia crestina, femeie ce Il urmeaza pe Hristos, si Maica Domnului, noua Eva, medel pentru mama crestina..Numai bine!

sofia spunea...

Cred ca o varianta ar fi sa educam pe fetitele si fetele din parohie, si cu timpul, cand vor ajunge femei si mame, ele sa intareasca noile sarbatori crestine.
Sau am mai putea difuza niste pliante cu explicatii.

Unknown spunea...

De acord cu sărbătoarea creştină, aşa este, în duminica mironosiţelor sărbătorim femeia creştină şi totuşi sunt uimită!
Mă întreb ce faceţi de 8 martie?
Nimeni nu a spus că e o sărbătoare creştină şi fiind în perioada postului, sărbătoarea se rezumă la o floare şi un mulţumesc sincer.
Chiar să fie asta ceva atât de grav?
Nu cred că cineva care şi-a propus să ţină postul se va răzgândi doar pentru o zi.
Cred din contră, că v-a încerca în toată perioada postului să-şi canalizeze atenţia spre gesturi, vorbe şi gânduri sincere.
Nu femeile trebuie învăţate să sărbătorească în altă zi, ci bărbaţii să se comporte cu ele tot timpul ca în zi de sărbătoare.
În orice zi, femeia trebuie respectată pentru că este soţie, mamă,colegă...pentru că există!

Natalia spunea...

Dani, am prezentat argumentaţia şi încă 2 recomandări de articole care explică mai bine de ce, aici:
http://slujireapreotesei.blogspot.com/2010/03/eu-sarbatoresc-ziua-femeii-crestine.html
cu drag
N.