joi, 28 ianuarie 2021

A doua sinaxă a Părintelui Stareț Efrem de la Vatoped cu soțiile de preoți din Patriarhia Română: ”Nu vă temeți de nimic! Mergem înainte ca ortodocși!”



A doua sinaxă a Părintelui Stareț Efrem de la Vatoped cu soțiile de preoți din Patriarhia Română, ce s-a desfășurat în această seară pe platforma elenă Pemtousia, și care a fost organizată de Grupul Preoteselor de pe FaceBook, mi-a adus din nou bucuria întâlnirii cu acest ”Gheronda” din zilele noastre. 

Am transcris mai jos câteva dintre povețele spuse de Părintele Stareț, care întotdeauna aduce un gând binecuvântat, un cuvânt bun. La el toate sunt ”kala”, adică bune. 

Un gând de mulțumire și părintelui Gavriil Vatopedinul, care a tradus în limba română și această sinaxă, la fel cum a făcut și cu prima, dar și cu toate celelalte sinaxe minunate, cu care Gheronda Efrem a ajutat ortodocșii din întreaga lume în aceste luni dificile.

1. ”Copiilor nu trebuie să le spui multe despre Dumnezeu, ci lui Dumnezeu trebuie să îi spui multe despre copiii tăi.

2. Este foarte bine ca, copiii să aibă duhovnic. Acesta poate să îi povățuiască și povețele lui pot fi salvatoare. De asemenea, este bine ca copiii de preot să aibă un alt preot duhovnic, nu pe preotul care este tatăl lor.

3. Pe copiii trebuie să îi povățuim cu binele și cu rugăciunea.

4. Sfântul Paisie Aghioritul spunea că dacă nu te înțelege soțul, să îl înțelegi tu pe el.

5. Cu mierea mâncăm mai multă pâine decât cu oțetul. (Cu alte cuvinte, este bine să vorbim frumos, să ne purtăm frumos.)

6. Sunteți femei răsăritene, nu apusene. De aceea, trebuie să puneți accentul pe inimă, nu pe rațiune.

7. Întotdeauna sfaturile pe care le dați, să fie din Evanghelie. Atunci va fi bine.

8. Pentru că preoteasa este prima femeie din parohie, se impune ca îmbrăcămintea ei să fie cuviincioasă.

9. Să credeți cu desăvârșire în Hristos. Așa cum magii vedeau steaua, care i-a dus până la Pruncul Iisus Hristos, tot așa și voi veți primi înger să vă însoțească în parohie. (Sfat pentru o familie de preot și preoteasă ce merg pentru prima dată într-o parohie.)

10. Nu vă temeți de nimic! Mergem înainte ca ortodocși. Noi nu depindem de Biden sau de alt președinte, ci de Hristos. Să nu vă temeți și să nu vă îngrijorați în privința viitorului!”

Niciun comentariu: