luni, 19 septembrie 2011

Sondaj pentru preotese

Dragi preotese, am postat pe coloana din dreapta un mic sondaj de opinie referitor la întâlnirile între preotese şi utilitatea lor. Încerc să aflu care este părerea voastră despre acestea şi dacă merită investit în organizarea lor.
V-aş ruga să vă exprimaţi opţiunea votând varianta care vi se potriveşte (dacă variantele vi se par limitate, vă puteţi exprima pe larg aici). Iar în cazul în care consideraţi că astfel de întâlniri sunt / ar fi folositoare, ce subiecte credeţi că ar trebui atinse în discuţii? Aştept comentariile la subsolul acestei postări.
Mulţumesc. Să aveţi o săptămână binecuvântată!
Preoteasa Natalia

20 de comentarii:

Anonim spunea...

Draga Natalia, stimate doamne preotese, gasesc de bun augur initiativa tatonarii interesului pentru eventuale intalniri intre noi. Sunt dintre preotesele care doresc sa cunoasca si alte sotii de preoti si sa impartaseasca din experienta lor, cu convingerea ca putem gasi raspunsuri, solutii, incurajare. Am observat totusi, ca si in cadrul aceluiasi protopopiat nu exista o uniformitate a abordarii slujirii tocmai pentru ca oamenii, mentalitatile, obiceiurile, nivelul de trai si religiozitatea difera destul de mult de la o localitate la alta. Si atunci, cum sa aplicam intr-un sat de munte din Ardeal "reteta" dintr-un oras din Moldova sau dintr-o localitate din Sud?.. Probabil vom constata o "unitate in diversitate" si un schimb de idei din care fiecare, conform cu realitatea din jurul ei, sa se inspire. Astept cu interes si comentariile voastre si va doresc slujire binecuvantata, psa Cristina.

Anonim spunea...

Doamne ajuta!
Sunt foarte dornica de a ma intalni cu alte surori in Domnul si in slujire. Experienta de 12 ani mi-a aratat ca impreuna partasia are multe rezultate pozitive. Ce ne facem insa cu distanta? Sunt sigura ca acest blog are vizitatori din toate colturile tarii si ne va fii imposibil sa ne intalnim cu TOATELE in ACELASI LOC la ACEEASI ORA. Dar, cu randuiala de Sus, cred ca totul este posibil!
Am si eu o propunere, sper sa nu sune gresit ( a reclama, adica): de ceva vreme exista o retea de socializare unde avem si un grup al preoteselor. Avem cateva discutii acolo, nu sunt prea multe preotese "vorbarete" insa cred ca aceasta partasie, pana acum, a avut efecte pozitive. Reteaua se numeste "pilde 31 ning.com".
Sper, draga Natalia, ca nu am gresit cu aceasta propunere, iertare daca am creat probleme, cumva.
In concluzie, daca se va hotari vreo intalnire, oriunde, oricand, in orice loc din tara, ma inscriu prima! Daca n-oi fi la ... maternitate, cumva ...
Cu drag, Anca Moreanu

Natalia spunea...

Dragele mele, mă bucură răspunsurile voastre (Anca, mă bucur mult să ne cunoaştem şi aici!).
Ne-aţi luat cumva prin surprindere, căci nici nu ne-a trecut prin cap vreun proiect naţional... până acum. :)
Noi ne-am gândit la ceva local, cel mult regional, foarte restrâns pentru început, căci nu avem nici experienţă, nici timp prea mult, nici... nimic.
Mie mi-a plăcut mult întâlnirea de la Durău (care a ieşit din tiparele conferinţelor şi s-a axat pe discuţii şi cunoaştere reciprocă, identificare şi verbalizare a problemelor, sprijin reciproc etc.). Dar până la aşa ceva... e mult.
În SUA se mai practică pentru preotese o formă de întâlnire numită "retreat".
Rămâne să le punem pe toate în faţa Domnului şi să ne rugăm să ne lumineze El toate, să le facem spre folos. Anca, entuziasmul tău îmi dă încredere că se poate face ceva!
Vă îmbrăţişez cu drag, în nădejdea unei întâlniri rânduite de El, şi aştept cu mare interes şi alte comentarii.

Veronica spunea...

Doamne ajută! Dragă Natalia,te felicit pentru tot cea ce faci.Consider că aceste întalniri ar trebui organizate întai de toate la nivel de protopopiat.De ce? Pentru că sunt preotese care nici măcar nu se cunosc între ele sau se cunosc doar cele din cercurile misionare din care fac parte parohiile în care slujesc soţii lor.Acesta este şi cazul meu.
Îndrăznesc să spun că ar trebui mai multă implicare din partea episcopului sau chiar a protopopului,pentru a sprijini astfel de întalnire.Dar cine se mai gandeşte şi la nevoile noastre?Cine altcineva decat persoane ca preoteasa Natalia.Să vă ajute Domnul să finalizaţi acest proiect în ceea ce ne priveşte pe noi preotesele.
Cu drag, preoteasa Veronica,parohia Velţ.

Natalia spunea...

Doamne ajută!
Veronica dragă, poate începem cu un nivel mai jos de protopopiat, ca să nu fie cu titlu de "obligatoriu". Cine vrea şi doreşte, şi consideră de folos.
Cred că noi ar trebui să avem maturitatea necesară pentru a ne recunoaşte şi exprima nevoile. Sprijin din partea ierarhului avem, slavă Domnului! De la noi trebuie să pornească dorinţa de întâlnire, cunoaştere şi sprijin reciproc în slujire, căci degeaba ar vrea cineva să ne adune, dacă noi nu vrem.
Aşa că încercăm, Domnul să le rânduiască pe toate spre folos!

Andreea Tatiana spunea...

Dumnezeu sa va ajute in acest nou demers..

Anonim spunea...

DUMNEZEU SA VA EASPLATEASCA JERTFA '

MULTUMIM PT INVATATURI

Claudia spunea...

Doamne Ajuta
Si mie mi-ar placea sa ne cunoastem intre noi, sa discutam, sa schimbam impresii sau chiar sa ne sfatuim. Sunt de acord cu dna preoteasa Veronica despre faptul ca nici nu ne cunoastem intre noi.....Ar trebui sa stabilim o intalnire...sunt destule doritoare.
Cu respect pentru tot ceea ce faceti, preoteasa Claudia, parohia Smig
P.S. Natalia, iti multumesc pentru postarile cu retete de post, imi sunt foarte folositoare si mai astept si altele.

Natalia spunea...

Claudia, mă bucur că ne-ai scris. Din câte am văzut pe net, sunteţi în judeţul Sibiu, nu? Dacă ajută Domnul, poate reuşim să organizăm o întâlnire în primăvară, la Mănăstirea Sâmbăta (am încercat şi toamna asta, dar n-a mers). Cred că nu ar fi aşa departe pentru tine.
Mă bucur că ţi-au fost de folos reţetele :).

Gabriela spunea...

Doamne Ajuta,
Citesc cu drag articolele postate si tin sa felicti pe aceasta cale intiatoarea, stimata si draga, doaman preoteasa Natalia.Totodata va aduc la cunostinta intiativa mea, in speranta ca acesta articol o sa o sa sensibilizeze multe suflete calde, va multumesc !
SI EI AU DREPTUL SA SE SIMTA IUBITI SE SARBATORI !
In preajma sarbatorilor de iarna din ceea ce avem noi putem sa facem o fapta buna si sa aducem o raza de bucurie in sufletul copiilor de la Valea Plopului – Prahova – asezamant unde vietuiesc peste 328 de suflete, de la copii de 2-3 luni pana la 18 ani, personal auxiliar (ingrijitori)si copiii care au trait aici s-au maturizat, au format o familie si au ramas aici.Cel care a pus bazele acestui asezamant si a infiintat organizatia Pro Vita, este parintele Tanase Nicolae. Asociatia primeste in grija ei copiii, pentru un timp sau definitiv, dar ea primeste de asemenea si copiii orfani sau copiii ai strazii. Mamele care isi lasa copilul aici pot sa-l ia din nou acasa, ceea ce se intampla uneori dupa doi-trei ani, cand situatia lor sociala le permite acest lucru. Copii abandonati prin spitale, copii fara parinti, copii ai strazii, copii lasati aici de mame, imediat dupa nastere. Pe toti, Parintele Nicolae Tanase i-a adunat in tabara de pe vai si dintre dealuri. Povestea a inceput in anul 1990, cand parintele, tata a sase copiii proprii, cu sotia educatoare la o gradinita din orasul Valenii de Munte, a inceput un adevarat razboi impotriva avortului, iar mamele pe care le convingea sa-si nasca pruncii ii lasau in grija lui. Anul trecut la intiativa unui coleg s-a demarat o campanie prin care s-au strans bani, hainute si jucarii, la care multi dintre colegii, prietenii si cunostintele mele au raspuns cu drag si ni s-au alaturat pentru a duce la buna indeplinire aceasta campanie.Tot ce s-a facut, s-a facut cu maxima transparenta, lista persoanelor care au dat bani, costul facturilor de cumparaturi si costul transportului (suportat aproape in totalitate de o persoana deosebita, Elena) iar autoturismul a fost pus la dispozitie de o persoana la fel de deosebita cetatean austiac, Eric.Tin sa multumec tuturor celor care au participat si sper ca si anul acesta sa putem oferii o minima bucurie acestor copii. In acest scop de azi 22.11.2011 incepem sa strangem alimente, dulciuri, conserve, medicamente, lapte praf, pampers, paturi, bani, tot ceea ce credeti ca le este de folos acestor copiii si celor care-i ingrijesc.
Date de contact - Mariana telefon: 0726331224, e-mail: marimar_st@yahoo.com


Multumesc !

Natalia spunea...

Gabriela, mă bucur mult de ceea ce faceţi, părintele Nicolae şi comunitatea de la Valea Plopului mi-s tare dragi.
Cred că ar fi de folos să ştim şi în ce oraş adunaţi voi. Ştiu că se fac campanii din mai multe oraşe.
Un post cu folos şi bucurie, Domnul să vă răsplătească dragostea!

Gabriela spunea...

Multumesc din suflet pentru incurajare.Campania se desfasoara in orasul Bucuresti, dar s-au alaturat si persoane din tara.Important este sa existe dorinta, metodele le gasim impreuna.Astept noi propuneri.Doamne Ajuta!

Anonim spunea...

Doamne ajuta!
La intalnirea din primavara pot veni preotese de oriunde sau faceti o intalnire numai cu cele din Ardeal?
Cred ca putem ajunge si noi daca stabiim clar din timp.
cu drag, Anca Moreanu

Natalia spunea...

Anca,ne-ai pus pe discuţii :). Intenţionam să facem la nivel de protopopiat, dar rezultatele sondajului şi diverse reacţii ne-au făcut să luăm în considerare mai degrabă o întâlnire benevolă. Deci cine vrea, fără limite spaţiale.
Rămâne de văzut când. M-aş bucura mult de tot să ne întâlnim!
Naşterea Domnului cu bucurie!
N.

ileana spunea...

Cred ca daca as participa la intalnirea preoteselor, m-as imbogati sufleteste numai daca ar fi in randul nostru macar un reprezentant al clerului care sa modereze discutiile, sau daca intalnirea s-ar face cu binecuvantarea episcopului... Asta pentru ca am observat la doamnele preotese din protopopiatul de care apartinem si noi ca au tendinte feministe... se ajunge la glume de prost gust si din pacate intotdeauna am regretat ca am participat la intalnirile si discutiile cu dumnealor:(
Este adevarat ca nu am vechime in statut, insa mi-e mult mai drag sa vorbesc cu pruncii nevinovati decat cu alte preotese, ispitindu-ne reciproc... Poate numai daca mi s-ar da ascultarea asta...

Natalia spunea...

Ileana dragă, mulţumesc de comentariu, mă bucur să aflu ce gândesc alte preotese. Dacă va fi să fie, va fi doar cu binecuvântarea ierarhului şi a duhovnicilor noştri. În toate variantele care au fost în discuţie ne-am gândit cel puţin la un părinte invitat, dacă nu un ierarh. Adică ideea e de a avea un folos, o întărire. La cafea ne putem întâlni şi în altă parte.
Deocamdată însă nu se leagă nimic, dimpotrivă. Chiar şi sondajul de aici e pentru mine descurajant.
Om mai vedea, Domnul să ne lumineze!
N.

Anonim spunea...

Doamne ajuta tuturor. Total intamplator am dat peste acest blog... sau ce-o fi... Cert este ca m-am bucurat nespus de mult sa vad ca nu sunt singura care doresc sa cunosc si alte sotii de Preoti, in afara celor de la mine din biserica.
Eu sunt din Bucuresti si am toata convingerea ca putem aranja o intalnire chiar la mine la biserica. Avem un subsol demnn de invidiat, foarte elegant si spatios... se preteaza grozav pentru o astfel de manifestare... dar si Biserica propriu-zisa poate fi o gazda perfecta. Locatii gasim usor... Din cate inteleg, Preotese nu gasim! Frumos ar fi sa ne intalnim chiar in Duminica Mironositelor... cand este ziua noastra!!! Ce ziceti??? Poate reusim sa ne organizam repede. Dna Natalia, doresc sa luam legatura. Uitati adresa mea
ancabtodi@yahoo.com

Melly spunea...

Si eu ma bucur ca v-am descoperit desi nu sunt preoteasa!
Va doresc sarbatori fericite! Hristos a inviat!

Slujirea preotesei spunea...

Doamna Anca, mulţumim mult! V-am scris pe mail.

Slujirea preotesei spunea...

Melly,
mulţumim! Adevărat a înviat!
psa Natalia