Această întrebare a apărut datorită unui comentariu pertinent venit din partea Ioanei. Îi mulţumim pentru el, pentru că ne dă ocazia să oferim lămuriri şi pentru alţi cititori.
Aşa cum precizam în argumentul de început, blogul Slujirea preotesei se doreşte mai degrabă un ghid de introducere şi de orientare a soţiei preotului, decât un manual de comportament. El a apărut în peisajul electronic deoarece era nevoie de repere pentru cele care vor să devină preotese şi de dialog pentru cele care sîntem preotese. Realizarea unui profil al preotesei constă nu numai în prezentarea pragmatică a unor comportamente feminine, ci şi în formarea sau educarea teoretică, prin cunoaşterea documentelor scrise despre ceea ce înseamnă preoteasa. E firesc ca orice slujire, funcţie sau profesie să aibă un aspect teoretic şi unul practic.
Pentru că sîntem la început, am selectat texte şi articole care tratează acest subiect (astfel, am avut prilejul de a constata că această temă este evitată şi tratată insuficient de teologia pastorală ortodoxă) - pentru a realiza o introducere cât mai amplă despre ceea ce înseamnă slujirea preotesei. Chiar dacă unele texte sunt mai vechi, aşa cum tratatele despre preoţie nu expiră, nici slujirea preotesei nu se schimbă esenţial de-a lungul veacurilor. În următoarea etapă, vrem să prezentăm chipuri de preotese care vieţuiesc în oraşele sau satele din care facem parte.
Nu vrem să dăm persoanele noastre exemple demne de urmat din mai multe motive. În primul rînd, sîntem prea tinere (avem cel mult 10 ani de împreună slujire cu părintele), aşa încît nu putem să spunem că am dobîndit atîta experienţă încît să constituim modele de preotese. Apoi, aşa cum mărturisea şi părintele Sofronie Saharov după ce a povestit experienţa sa duhovnicească şi a fost hulit, nu dorim să prezentăm lucrurile subiectiv, prin propria experienţă. În al treilea rînd, problema femeii creştine în vremurile noastre este greu de abordat, nu numai din punct de vedere teologic, ci şi din punct de vedere psihologic, sociologic şi uman. De aceea, credem că nu numai slujirea preotesei - ca femeie model şi călăuzitoare a unei comunităţi creştine - este greu de analizat, ci şi slujirea femeii creştine sau a femeii laice în societatea post-modernă.
Scopul acestui blog este de a oferi repere în calea pe care preoteasa trebuie să o urmeze şi nu acela de a da sfaturi sau de a ne erija în specialişti în acest domeniu.
E normal să cerem de la o preoteasă să se comporte ca o creştină, adică să iubească, să făptuiască binele, să îi ajute pe semenii săi chiar şi cu o vorbă bună, să întemeieze un cămin creştin pentru soţul şi copii dăruiţi de Dumnezeu.
Credem că preoteasa are un rol de terapeut şi mediator în rîndul femeilor creştine, de a vindeca rănile şi de a stopa răutatea şi diviziunile care pot apărea între grupurile de femei dintr-o comunitate creştină. În nici un caz, preoteasa nu poate fi un jandarm sau un judecător necruţător cu faptele credincioaselor.
Preoteasa are rolul de a-l ajuta şi de a-l seconda pe preot, ea nu se poate substitui preotului şi nu poate să îndeplinească slujirea acestuia. Teologic, unitatea Bisericii şi a comunităţii nu se face pe principii sociologice sau psihologice, ci prin slujirea preotului în Sfînta Euharistie şi în Sfînta Liturghie. Unitatea comunităţii ecleziale este diferită de celelalte categorii de unităţi umane. Ea nu se realizează nici prin poze de sfinte sau eroine, nici prin privelişti, nici prin acceptarea bîrfelor sau a simpatiilor umane, ci prin Duhul Sfînt, Care ne împărtăşeşte unitatea de sus sau transcendentă.
Concluzionînd, credem că atît începutul acestui blog, cît şi complexitatea subiectului teologic pe care îl tratează este o încercare, o lucrare de pionierat, un mijloc de dialog şi de informare, nu un compendiu de comportamente sau un tratat de bune practici.
Preoteasa Natalia
Preoteasa Veronica
Preoteasa Eufemia
Buna ziua, m-a bucurat sa vad reactii la comentariul meu. Adevarat, in cartile de ortodoxie subiectul e foarte putin atins, iar un "model" universal valabil nu poate fi creat si chiar daca ar putea fi creionat, in aceasta lume in continua schimbare si-ar pierde valoarea de la o zi la alta. Dar mi-ar place sa citesc despre exemple practice. Cei 10 ani de experienta ai dumneavoastra va da cu siguranta dreptul de a "indruma" pasii celor abia intrate in aceasta "misie". "Exemplul personal", in aceste vremuri de cautare a sinelui, e mai usor de asimilat sau poate ajunge mai usor la suflete care cauta indrumare. Si pe de alta parte se mai zice ca din greseli invatam si cand sunt ale altora parca e mai usor. Multumesc de replici si astept, cu multa dragoste pentru autoarele blogului, urmatoarele articole.
RăspundețiȘtergereMultumim si noi, draga Ioana. Speram sa devenim impreuna mai bogate duhovniceste :)
RăspundețiȘtergereDoamne ajuta....cred ca e normal sa vedem care este misiuna unei sotii de preot...dar sa incercm sa gasim acele modele care sa arate ca misiunea femeii crestine ca de alt fel a preoteselor sa fie ca Sf. Fecioare,ca a mamelor ;sf Ioan Gura de aur , a Sf Augustin ....si alte exemple de mame care si-au asumat toata responsabilitatea de a creste pe pruncii lor indrumatori de suflete...si in umbra numelui care la luat de la casatorie sa fie constiente ca sotul lor nu dupa putin de la casatorie a consimtit sa se cunune cu altarul...Altar? pt cine? de ce? nu este ori cui dat sa aiba aceasta misiune mareata....asa ca pe altar se pun jerfe dar nu ori ce jertfa...daca o sotie a unui crestin sotul ei este pt ea si obligatiile fam. lor, preotul este pt Dumnezeu ..adica pt toate obligatiile parohiei asa ca preotesei ii revin toate datoriile familiei...nu intelegi dar ia aminte ce facea Sf, Fecioara cad Fiul ei propovaduia? totdeauna ajutorul este de la Domnul solutii tot de la El numai sa crezi sa faci totul ca pt Dumnezeu si plata tot de la El... mai mult cauta un duhovnic cu experenta care te poate ajuta....si vei primi la timp tot ce ai nevoie..
RăspundețiȘtergereas vrea sa ma inscriu si eu si nu stiu cum.va multumesc.preoteasa mihaela
RăspundețiȘtergereas dori sa ma inscriu si eu aici si nu stiu cum.numele meu este Mihaela.Doamne ajuta
RăspundețiȘtergereas dori sa ma insriu si eu aici sa tinem legatura, si eu tot sotie de preot sunt, dar nu stiu cum sa fac sa ma inscriu
RăspundețiȘtergereMihaela dragă, dacă ai cont google, cum văd, poţi adăuga blogul la lista de bloguri pe care o urmăreşti şi vezi acolo de câte ori apare ceva nou.
RăspundețiȘtergereSau te poţi abona prim mail.