Când ne-am căsătorit noi, binecuvântarea ne-a fost dată personal, nu în grup, iar în cerere eu am dat o declaraţie în care m-am angajat să îmi urmez soţul „oriunde îl va trimite Biserica” (deşi atunci el respingea cu toată puterea ideea hirotonirii :) ).
Nu ştiu acum cum se mai procedează la noi (în Mitropolia Ardealului), ştiu doar că la hirotonire preoteasa trebuie să semneze un jurământ, soţului ei.
Puteţi să ne spuneţi cum a fost în cazul vostru, sau cum este acum în eparhia în care sunteţi?
Psa. Natalia
Binecuvântare pentru căsătoria teologilor
Joi, 30 Iunie 2011 10:46
Astăzi, 30 iunie 2011, Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a acordat arhiereasca binecuvântare în vederea căsătoriei, pentru cinci candidaţi la preoţie, din judeţele Galaţi şi Brăila.
În cuvântul său, chiriarhul a făcut apel la cumpătare în toate şi la adoptarea unui stil de viaţă modest, mai ales pentru familiile preoţeşti, care trebuie să se constituie în adevărate modele pentru enoriaşi. Pe tinerele viitoare soţii Înaltpreasfinţia Sa le-a îndemnat să urmeze sfatul biblic de a fi un real „ajutor” soţului, atât în viaţa de familie, cât şi în activitatea pastorală a acestuia.
Evenimentul a avut loc în Biblioteca „Arhiepiscop dr. Antim Nica” din cadrul Centrului Eparhial, de faţă fiind şi părinţii şi naşii acestor tineri.
Biroul de Presă şi Comunicare al Episcopiei Dunării de Jos
25 Iunie - Binecuvântarea pentru căsătorie oferită de PS Părinte Casian tinerilor absolvenţi ai facultăţilor de teologie
Vineri, 26 Iunie 2009 12:30
Vineri 26 iunie 2009, în sala “Episcop Chesarie Păunescu” a Centrului Eparhial din Galaţi a avut loc întâlnirea PS Părinte Casian cu tinerii teologi absolvenţi ai facultăţilor de teologie, însoţiţi de viitoarele lor soţii, de părinţii acestora şi de viitorii lor naşi, care au venit să ceară binecuvântare pentru căsătorie.
Chiriarhul Eparhiei le-a vorbit viitorilor slujitori ai lui Dumnezeu despre frumuseţea şi importanţa familiei creştine atât în Biserică, cât şi în societate. Deasemenea, Preasfinţia Sa a subliniat rolul determinant al sfaturilor, experienţei şi rugăciunilor părinţilor în viaţa noii familii, remarcând faptul că venirea acestor tineri spre a primi binecuvântare pentru a porni spre drumul slujirii în Biserică reprezintă un dar a lui Dumnezeu.
Tinerii prezenţi au arătat că sunt foarte conştienţi de importanţa binecuvântării lui Dumnezeu ca temelie a viitoarei familii şi de slujirea la care sunt chemaţi în Biserică. Binecuvântarea de căsătorie dată tinerilor de către episcopul locului este o condiţie pentru hirotonia întru diacon sau preot.
Biroul de Presă şi Comunicare al Episcopiei Dunării de Jos
Foarte frumos. La noi am semnat o hartie in care ma angajam sa locuiesc in parohia pe care o va primi sotul meu. In baza acestei hartii, a certificatului de botez si a altor documente, am primit binecuvantarea pentru casatorie (o alta hartie).
RăspundețiȘtergereTin minte faptul ca eram tare ingrijorata ca voi promite sa fac ceva ce la vremea aceea nu eram convinsa - sa locuiesc in parohie in conditiile in care nu stiam ce parohie vom primi. A fost o lupta in sinea mea si i-am zis sotului: Semnez, dar voi respecta ce am semnat, altfel nu semnez, sa stii. Eram atat de tineri...Imi amintesc acum cu emotii cat de speriata am fost.
Si noi am fost deosebiti de emotionati in ziua hirotonirii ca preot a sotului meu. Ne tremurau genunchii cand a citit Juramantul la microfon, in timpul Sf Liturghii, in fata intregii biserici, in prezenta parintilor si a nasilor nostri inlacrimati. Imi amintesc ca am semnat amandoi Juramantul in 3 exemplare si l-am inmanat IPS Laurentiu Streza, care simtindu-ne emotia, ne-a mangaiat parinteste pe crestet. Pentru casatorie am primit binecuvantare individuala, in baza unui dosar la care am depus copia actelor de studii, certificatul meu de botez si o recomandare din partea parintelui duhovnic. Dorim slujire binecuvantata si curata tuturor preotilor si preoteselor si indeplinirea cu constiinciozitate a Juramantului dat. Pr Adrian si Psa. Cristina.
RăspundețiȘtergerefoarte frumoasa initiativa..poate au recurs la aceasta binecuvantare in grup cu prilejul anului sfintei cununii...sau poate sunt prea multe cereri intr-un timp scurt..binecuvantarile continua..http://www.ziarullumina.ro/articole;1655;1;59506;0;Binecuvantare-pentru-casatoria-teologilor.html
RăspundețiȘtergereAlexandra, eu nu mi-am făcut probleme, pentru că la vremea aceea părintele meu respingea cu cea mai mare convingere ideea hirotonirii lui. :) Actul în sine însă m-a responsabilizat.
RăspundețiȘtergereCristina, ai putea să îmi trimiţi jurământul? Pe vremea noastră nu era, şi cred că e practic o mărturisire de credinţă a slujirii preoţeşti. Poate ar fi de folos să îl punem şi aici, pe site.
Andreea, a doua ştire e din 2009, deci cred că aşa se face tot timpul, fără legătură cu anul familiei. E frumos că se face într-un cadru deosebit şi primesc şi cuvânt de la ierarh.
Nici la noi nu a fost asa. Cred ca e ceva nou totusi cu grupul, dar e frumos cred. Pe noi ne-a chemat doar pe noi doi in deal ierarhul in episcopia caruia urma sa fie hirotonit sotul (venise atunci in Bcucuresti cateva zile) si acolo am avut o "discutie" si binecuvantarea, dupa care ne-am revazut in ziua in care a fost slujba in biserica.Nici juramant scris nu am avut eu ca preoteasa.
RăspundețiȘtergereTin minte ca inainte de hirotonire a avut loc cercetarea canonica a sotului meu; atunci ne-am spovedit amandoi la preasfintitul ptr a cunoaste nu doar viitorul preot ci si viitoarea preoteasa.
RăspundețiȘtergereApoi am semnat un angajament, prin care ma obligam sa il urmez oriunde va merge, la orice parohie.
Asta inainte de hirotonire.