În urma răspunsurilor (care sperăm să vină), vom încerca să alcătuim o listă comună de idei, din care fiecare poate prelua ce se potriveşte parohiei, pentru că grupurile sunt foarte diferite.
Preoteasa Natalia
Idei de activităţi cu tinerii:
- "Organizarea de întâlniri săptămânale cu tinerii parohiei în cadrul cărora aceștia să-și deschidă inima curajos, fără complexe, preotului, inițierea de pelerinaje, favorizarea alegerii unor tineri în structura consiliilor și comitetelor parohiale, implicarea în predarea religiei în școală, organizarea unor coruri parohiale de tineri, ajutorul acordat unor tineri cu probleme sunt câteva din aspectele misiunii preotului în sânul generației tinere." (ÎPS Teofan)
- "Pastoraţia tinerilor poate începe cu prezenţa efectivă în mijlocul tinerilor și dialogul cu aceștia, fapt ce le conferă speranță și încrederea de a pune întrebări. Ascultarea atentă a intereselor și preocupărilor specifice acestei vârste, permite celui care se ocupă de activitățile cu tinerii să înțeleagă mai profund nevoile și nivelul vieții spirituale a acestora." (Ionuţ Bursuc)
- o idee minunată, dar destul de greu de pus în practică, mai ales la ţară, este organizarea (sau participarea) unor tabere special pentru tineri, cum este cea de aici:
- implicarea tinerilor în acţiuni de caritate, vizite în spitale azile etc.
- "Ceea ce am observat eu la fata mea ce merge la cateheză: le place foarte mult atunci când pregătesc serbările să facă probe pentru un teatru.
În fiecare săptămână au o temă şi discută pe baza ei.Citesc un pasaj şi il explică.
Şahul, spre sfarsitul orei, este o activitate ce unora le place, de asemeni.
Schimbul de cărţi se face cu entuziasm şi discuţia pe baza cărţii citite de fiecare. Işi fac nişte fişe pe care le ţin intr-un dosar ce le-a fost dat cadou de catre doamna ce se ocupa de Cateheza inca de la începutul anului. Le dă cadou un dosar in care este un pix, o gumă si un carton frumos cu o iconiţă lipită si pe care sunt scrise zilele când va fi ora, pe tot anul şcolar. La fiecare oră la care merg işi lipesc un fluturaş pe ziua respectiva. Aşa, nu uită să meargă.
Uneori au invitaţi personalităţi dintr-un anumit domeniu şi le vorbesc (despre telefoanele mobile, de exemplu, sau despre responsabilitatea de a fi parinte, sau alte teme "actuale". ). Ei pot pune intrebari. (MariaM, Grecia)
Lecturi:
- Pr. Ionel-Constantin Maloş - Pastoraţia, între întrebările tinerilor şi răspunsul Bisericii
- Ionuţ Bursuc - Pastoraţia tinerilor ca misiune a Bisericii - foarte multe aspecte teoretice, dar şi câteva idei practice. Ideea principală este aceea că tinerii au nevoie de o pastoraţie şi o atenţie deosebite, prin metode diferite.
- Trezirea spre valorile creştine prin întâlnirile catehetice de la parohie : Dragostea de semeni a unor tineri din Titan
E mai greu cu adolescentii . Ceea ce am observat eu la fata mea ce merge la cateheza: le place foarte mult atunci cand pregatesc serbarile sa faca probe pentru un teatru. De Craciun tin minte au avut o piesa de Cehov de exemplu si a fost foarte bine. Au si vorbit despre intelesurile piesei.
RăspundețiȘtergereIn fiecare saptamana au o tema si discuta pe baza ei.Citesc un pasaj si il explica.
Sahul , spre sfarsitul orei este o activitate ce unora le place de asemeni.
Schimbul de carti se face la fel cu entuziasm si discutia pe baza cartii citite de fiecare. Isi fac niste fise pe care le tin intr-un dosar ce le-a fost dat cadou de catre doamna ce se ocupa de Cateheza inca de la inceputul anului. Le da cadou un dosar in care este un pix, o guma si un carton frumos cu o iconita lipita si pe care sunt scrise zilele cand va fi ora pe tot anul scolar. La fiecare ora la care merg isi lipesc un fluturas pe ziua respectiva. Asa, nu uita sa mearga.
Uneori au invitati personalitati dintr-un anumit domeniu si le vorbeste despre telefoanele mobile de exemplu si ei pot pune intrebari, despre responsabilitatea de a fi parinte sau alte teme "actuale".
Spor la lucru va doresc.
MariaM, mulţumim mult de împărtăşire!
RăspundețiȘtergerePuteţi să ne mai daţi câteva amănunte generale, de exemplu:
- cu ce grupe de vârstă sunt organizate catehezele?
- unde, în ce spaţiu? este amenajat special? oraş sau sat?
- cam cât durează? câţi copii participă, sunt mulţi interesaţi?
Imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului. Au intervenit multe si nu am mai redeschis calculatorul .Acum am citit intrebarile.:)
RăspundețiȘtergereCa idee spun doar pentru ca fiecare parohie are specificul ei deci nu sunt sigura ca este aplicabil peste tot acelasi "tipar" dar, ca idee, la noi e asa:
grupele de vartsa sunt facute cam la trei ani , deci 6,7,8 ani impreuna, 9,10, 11 ani impreuna si apoi este gimnaziul alta grupa si apoi liceul alta grupa.
Am observat insa aici in Grecia ca se prefera separarea baieti -fete in defavoarea celei de vaste , adica daca intr-o parohie sunt mai multi baieti dar de varste diferite mai ales cei mari, se face o grupa separata chiar daca sunt intre 7 si 14 ani.
Revin.
Spatiul in care se desfasoara cateheza nu are mare importanta de fapt si depinde de posibilitatile fiecarei parohii. Unde merg cei mici de exepmplu ai mei este o sala de mese in curtea bisericii unde au loc si parastasele si acola se strang copiii dar la ore diferite , acolo unde merge cea mare, biserica are la subsol diferite sali amenajate si deci se lucreaza in paralel cu mai multe grupe de copii, pe cand in parohia noastra noua unde biserica nu este gata si se slujeste la subsol cateheza se va face intr-un paraclis pe care il are parohia si unde o data pe luna doar se face Sf. Liturghie, deci inauntru in poaraclis in pronaos se vor pune scaune pentru copii si acolo va fi. Dureaza o ora in general.
RăspundețiȘtergereMariaM, mulţumim de împărtăşire.
RăspundețiȘtergereLa noi spaţiul e o problemă. Vara e mai simplu, că ieşi afară, dar iarna lucrurile se complică.
Asa e, da.Nu m-am gandit la frig. Iarna e greu.Mai ales ca trebuie neaparat aprins focul inainte cu cel putin o ora chiar si aici, altfel le ingheata picioarele pe gresie copiilor.
RăspundețiȘtergereCe mai voiam sa spun este ca m-am uitat putin la cea mare -14 ani- in caiet si am vazut cateva teme pe care le discuta in a doua parte a orei, in prima parte este o discutie pe baza unui pasaj din Sf. Scriptura si in a doua parte au cate o tema. De exemplu: #Prietenia.#Atentia (in social, in biserica).#Respect si ascultare (in viata de familie, in viata religioasa), # ziua de duminica.# supararea.#dorintele.# spovedania.# Tainele Bisericii.#Luca 5
Fiecare saptamana cate una.
http://www.ziarullumina.ro/articole;1899;1;69991;0;Dragostea-de-semeni-a-unor-tineri-din-Titan.html
RăspundețiȘtergerehttp://www.sfnectariecoslada.ro/2014/03/31/scoala-parohiala-educatie-pentru-sanatate/
RăspundețiȘtergereinitiativa mi se pare f folositoare pt toti
http://ortodox.md/articole/pentru-ce-sunt-cheltuiti-banii-crestinilor-la-biserica-sf-dumitru/
RăspundețiȘtergere