Pagini

duminică, 18 aprilie 2010

Ce am făcut de Ziua Femeii Creştine

De câţiva ani le-am vorbit oamenilor despre Duminica Mironosiţelor ca zi a femeii creştine. La început au fost destul de sceptici, dar anul acesta m-am bucurat că mai multe persoane au ţinut minte ce sărbătorim. Iar noi am reuşit să facem ceva mai mult decât în alţi ani şi m-am gândit să împărtăşesc bucuria acestei zile. Nu a fost mare lucru, sigur în alte parohii se întâmplă lucruri mult mai bine organizate (m-aş bucura mult să primim şi alte idei!), dar pentru satul nostru mic a fost important. Iar pentru că mie mi-ar fi prins tare bine să cunosc astfel de experienţe mai demult, m-am gândit să le împărtăşesc şi eu la rândul meu, poate folosesc cuiva.

Iată lucrurile simple pe care le-am făcut în această zi:
- la predică părintele le-a vorbit oamenilor despre femeile mironosiţe şi femeia creştină, despre argumentele pentru care sărbătorim Ziua Femeii Creştine (şi nu 8 martie).

- După predică am cântat cu toţii De ziua ta şi La mulţi ani (la anul ne-am gândit că ar fi frumos să ne organizăm astfel încât să cânte doar bărbaţii :))

- prin dragostea matuşkăi Eufemia am putut face şi un mic dar, la miruit părintele oferind fiecărei femei câte o iconiţă cu imaginea alăturată, având pe spate un text explicativ (mulţumim, Eufemia, au fost de mare efect!)

- potrivindu-se a fi şi duminica în care am distribuit Apostolatul, eu a trebuit să stau la uşă, la pangar, având astfel ocazia să îmbrăţişez fiecare doamnă la ieşire, urându-ne reciproc La mulţi ani!

- după amiaza, la ora 16, am convocat comitetul parohial de femei (este prima dată când ne organizăm concret şi am ales special pentru prima întâlnire această zi), pentru a alege un coordonator al comitetului şi pentru a discuta activităţile pe care le putem desfăşura anul acesta. A fost o atmosferă tare caldă, de comuniune, care m-a surprins într-un mod foarte plăcut.

- Am încheiat seara cu participarea la Acatistul Sfântului Nectarie, pe care îl avem în programul slujbelor duminica seara.

Per ansamblu o zi minunată, aş putea spune una din cele mai frumoase din cei 6 ani de pastoraţie.

7 comentarii:

  1. Ma bucur mult ca a prins contur aceasta praznuire crestina si ca doamnele au fost receptive. La multi ani si din partea mea tuturor urmatoarelor lui Hristos care raspund zi de zi chemarii lor spre dragostea jertfelnica, cum zice un parinte rus!
    Eu una m-am silit sa nu ii necajesc pe cei din jurul meu, ca macar azi sa simta modestia si blandetea iubitoare a femeii crestine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hristos a inviat!
    Dupa cum va povestea Natalia in acest an noi (adica doamnele din comitetul parohial) am impartit iconite plastifiate cu icoana din Duminica Mironositelor tuturor femeilor si fetitelor care au participat la Sfinta Liturghie. Ba, am inteles ca au cerut iconite si baietii si doamnele au fost foarte bucuroase sa le imparta si lor :)
    Cam atit am reusit sa facem anul acesta. M-am gindit insa ce am putea face anul viitor. Am vazut la o emisiune tv ca intr-un sat din Ialomita femeile merg la mormintele din cimitir, le ingrijesc, le tamiiaza. Cu alte cuvinte, au grija de mortii lor asa cum femeile mironosite au avut grija de Hristos. Si asta as vrea sa facem si noi anul viitor. Femeile care au morminte cu rude oricum le ingrijesc, dar exista si morminte neingrijite si m-am gindit sa mergem sa le ingrijim si pe acelea. Pentru ca asta e, de fapt, menirea noastra, sa iubim. De aceea, cred ca sarbatoarea femeii crestine trebuie sa puna in centru icoana Invierii, icoana lui Hristos. Accentul nu poate cadea pe umanism. Ceea ce vreau sa spun este ca aceasta sarbatoare trebuie legata de iubirea fata de Hristos si nu de iubirea fata de noi insine. Adica salutul Hristos a inviat! trebuie sa fie pe buzele noastre, pentru ca doar impreuna cu Hristos putem sa ne mintuim si sa ne invesnicim. Salutul de La multi ani! focalizeaza spre persoana umana si spre lumea de aici.
    Cred ca este foarte important sa incercam sa descoperim Traditia legata de Duminica Mironositelor si in nici un caz sa aducem florile, cintecele si toate imaginile noastre mentale legate de cultul zilei de 8 martie.
    Cu drag si cu bucurie :)

    RăspundețiȘtergere
  3. http://tineretulortodox.md/2012/05/concert-consacrat-femeilor-crestine-la-biserica-usm/

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamne ajută!
    Mulţumim pentru această iniţiativă. Am pus şi eu pe blog articolul vostru: "Eu sărbătoresc Ziua Femeii Creştine".
    Şi pentru a încuraja această practică, m-am gândit să ofer un dar de blog cu ocazia Zilei Mamei Creştine. Aşa că pun şi eu aici link-ul şi vă invit cu drag să participaţi: http://prosanthropos.wordpress.com/2013/03/19/dar-de-blog-ziua-mamei-crestine/
    Mulţumesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Alina, mă bucur de datul mai departe. Puţin câte puţin, contează. Nădăjduiesc să fie de folos, să învăţăm cât mai mulţi să sărbătorim valoarea.

    RăspundețiȘtergere
  6. PS Nu mi-am dat seama că sunt conectată cu contul SP şi nu m-am semnat:
    Natalia

    RăspundețiȘtergere

Din dorinţa de a purta un dialog asumat, nu mai acceptăm comentariile anonime. Vă mulţumim pentru înţelegere!