„Am găsit "întâmplător" acest site şi doresc să las un scurt gând legat de slujirea preoteselor. Cu siguranţă, aşa cum un preot este ales din pântecele mamei lui spre această slujire, la fel şi o preoteasă adevărată. O preoteasă poate influenţa şi influenţează foarte mult pastoraţia soţului ei. Dacă sunt foarte multe cazuri de preoţie ratată, cred că 90% din acestea se datorează eşecului în a-ţi alege preoteasa mai întâi. O preoteasă care nu-şi înţelege misiunea şi nu şi-o asumă este o reală CATASTROFĂ pentru preot. Amintesc aici doar un aspect şi anume acela al asumării crucii de mamă. Câte preotese mai nasc toţi copiii?? Câte preotese lasă pe planul al doilea cariera, comoditatea etc. pentru a aduce pe lume toţi copiii pe care Domnul vrea să-i trimită în lume?
Iată de ce mesajul ortodox pe care preotul are datoria de a-l transmite, adică faptul că ferirea de a face copii este un foarte mare păcat, se loveşte de exemplul propriu negativ. Acesta e doar un exemplu de sminteală a credincioşilor la care contribuie decisiv preoteasa "făcută" iar nu "născută".
Petru preotul”
Eu am cunoscut mai multe preotese care nu au copii si care nu primesc acest dar, decat preotese care refuza sa isi nasca pruncii. Nu trebuie totusi, zic eu, sa generalizam in nicio directie. A devenit un cliseu real in mediul bisericesc reprosul acesta adresat tinerilor cum ca ar refuza sa faca copii. Parerea mea este ca aceasta tendinta a existat foarte mult pana in vremea noastra, de acum inainte tot mai multe cupluri se confrunta cu infertilitatea. Nu neaparat pentru pacatele comise in trecut, sau asa cum se spune, pentru ca la vremea potrivita au refuzat sa aiba copii. Pur si simplu, mediul de viata, ritmul alert, alimentatia destul de toxica contribuie foarte mult la scaderea fertilitatii. Esecul lui Adam a fost ca nu a reusit sa o modeleze pe Eva. Esecul Evei a fost ca nu l-a respectat nici pe Adam, nici pe Dumnezeu. Avem inainte preotul si preoteasa care au ratat, dar care au fost izbaviti prin Hristos si Maica Sa.
RăspundețiȘtergereBine punctat "sfintiimuceniciromanov".
RăspundețiȘtergereE adevărat că femeia se va mântui prin naştere de prunci, dar asta pentru că nimic nu este mai fecund decât iubirea. De aceea cred eu, că se spune că Dumnezeu te binecuvântează cu copii, pentru că implică IUBIREA, iar soţii devin mai credincioşi unii altora, nu poţi simţi această binecuvântare dacă eşti plin de ură şi simţi acest act ca pe un viol sau obligaţie de a face “norma”. Scopul nu scuză mijloacele.
Englezul Shelley spunea: „iubirea este singurul lucru pe care împărţindu-l, îl faci să crească”.
A nu se confunda iubirea cu pasiunea carnală. Aşa pici în cealaltă extremă a plăcerilor egoiste care nu duc la comuniune şi nu au nimic în comun cu dragostea de care vorbeşte Sfântul apostol Pavel în Epistola catre Corintieni 13,4-“Dragostea îndelung rabda, se milostiveste, nu pizmueste, nu se semeteste, nu se trufeste”.
Nu e cazul să ne grăbim să facem vinovat pe cineva pentru eşuarea unei căsnicii. Întotdeauna fiecare îşi are partea lui de vină(poate şi doar pentru simplul fapt că nu a ştiut să-şi gestioneze situaţia de criză).
Cred totusi ca parintele se referea la faptul ca unele preotese refuza sa mai faca toti copiii, adica dupa un anumit numar de copii recurg la alte metode pentru a nu mai face copii, si eventual metode pe care parintele sa nu le stie ca ea le aplica..Este o diferenta intre femeile care NU VOR sa (mai) faca copii si cele care AR VREA dar din diferite motive (de sanatate, care tin de voia lui Dumnezeu, etc) nu pot face. Si haideti sa fim seriosi si realisti, cate mame renunta la cariera (ca job ce te face sa fii tot mai competitiv, nu vb de un job care e necesar pentru ca banii sotului nu ajung) pentru a fi MAME
RăspundețiȘtergereUn alt aspect care a devenit un cliseu este ideea ca preotesele sunt interesate de cariera. Nu cunosc nicio preoteasa macar care sa isi doreasca cu buna stiinta sa plece de acasa ca "sa se afirme", ci situatia materiala precara le impinge pe unele dintre ele sa isi gaseasca un serviciu. Nimic nu ma intristeaza mai tare decat ruperea femeii crestine de camin si indreptarea ei cu pasi repezi spre societate timp de 8-9-10 ore pe zi. Nu toate preotesele au sansa sa fie profesoare cu o catedra de 18 ore pe saptamana, sau sa lucreze cu jumatate de norma, astfel incat, intre a alege sa se planga ca este greu sa traiesti din salariul de preot al sotului si a se duce la un serviciu, aleg ultima varianta. Adevarata problema in viata de familie a preotilor nu este una preponderent a preoteselor cu cariera, ci a preoteselor care incep sa nu mai aiba un statut bine definit in familie si in lume, asa cum era odata. Se chinuiesc sa isi intretina familia cum pot mai bine, sa ingrijeasca de copii si in acelasi timp invata sa se confrunte cu absenta sotului din mediul familial si cu greutatile acestei misiuni. Oamenii sunt foarte exigenti cu preotul si cu familia acestuia. Este mai degraba o problema a crestinelor de astazi in general acest fenomen cu dorinta de a se lansa in cariera sau refuzul de a naste prunci. Preotesele trebuie ajutate mai mult sa isi gaseasca locul in societate, zic eu. Personal eu inca nu stiu ce loc voi ocupa in societate dupa ce sotul meu va ajunge preot. Momentan lucrez cu norma intreaga pentru ca sotul meu este cantaret bisericesc. Este o lupta aceasta cautare de a incerca sa fii si mama cum se cuvine, si sotie cu norma intreaga, dar sa nu impovarezi nici familia, sa aduci un ban acasa pentru ca sotul tau sa nu devina victima barfelor cum ca ar impune tot felul de taxe pe serviciile religioase. Andreea Tatiana, nu e asa simplu sa definesti un job de cariera si unul de "nevoie". Jobul meu poate fi considerat job de cariera, insa sincer, este un job necesar supravietuirii pentru ca nu gasesti pe toate drumurile un loc de munca. Peste tot femeia este exploatata, nicaieri nu se castiga bani fara sa faci eforturi si sacrificii. Paradoxal, multe femei ar vrea sa fie in locul meu, dar eu nu doresc nimanui un astfel de "privilegiu". Domnul sa ne ajute!
RăspundețiȘtergereDraga mea "Sfintimuceniciromanov" daca aceasta problema, cu preoteasa care isi doreste cariera, nu exista, atunci parintele Petru nu o punea in vedere..cred ca acest aspect este mai mult pentru preotesele de oras.
RăspundețiȘtergereDefinesc un job de cariera, un job care nu este necesar pentru finantele familiei, un job pe care femeia si-l doreste pentru a-si aduce un confort luxuriant siesi si familiei, pentru a avea un "statut" in societate, etc. iar pentru acest lucru renunta la a mai face copii, la a se ingriji de casa, etc.
Insa cele care au un job pentru ca este nevoie de el, dar in acelasi timp nu renunta la 1 copil, sau mai multi lepadandu-se de ei, se ingrihesc de casa, de sot, de parohie, tot respectul si sa le ajute Dumnezeu sa faca fata tuturor incercarilor. Stiu ce inseamna sa traiesti din salariu de cantaret. Va doresc sa va ajute Dumnezeu in toate incercarile, pentru ca sunt foarte multe, mai ales in acest drum. Ma iertati! Numai bine!
Asta cu serviciul, oricum o dai nu iese bine.
RăspundețiȘtergereDacă te duci la servici, se pare că nu-ţi rămâne timp suficient pentru familie şi ţi se reproşează ba că vrei carieră, ba că e o necesitate şi te îngrijeşti mai mult de cele ale firii, dacă nu te duci pari o întreţinută şi lumea te-ar putea judeca că nu pui şi tu osul la muncă să nu laşi în cârca preotului toate sarcinile financiare şi de aceea nu se mai satură "popa de bani".
Iar în ceea ce privesc femeile care nu mai vor copiii, eu zic că de la o anumită vârstă mai vine vremea să te mai şi potoleşti. Adică ajungem iar la-cumpătare, la felul în care ştii să te fereşti/să te înfrânezi de la poftele tale. Postul poate fi un bun exerciţiu de voinţă.
Toate îţi sunt permise, dar nu toate de folos.
Aşa că vinovaţi sunt amândoi dacă se ajunge chiar la avort, nu numai femeia(deşi ea va fi prima judecată), ci şi bărbatul trebuie să fie conştient că nu se poate amăgi că doar prin simplul fapt că arată cu degetul spre ea, va fi absolvit de vină. Nu ştim judecata divină, poate nu coincide cu a noastră, dar ştim de ce trebuie să ne ferim şi ce este păcat şi nu putem decât să conştientizăm mai bine acel "fie voia Ta", pe care zilnic îl rostim.
Şi mai ştim că nimeni altul nu poate să ne ierte decât Dumnezeu, dar doar prin frângerea inimii, prin lacrimile care nu mai pot repara greşeala.
Asta este si nadejdea mea, ca fiecaruia in parte ii va arata Domnul calea cea potrivita. Nu am vrut sa spun nicidecum ca parintele a mentionat un fapt inexistent in randul preoteselor, ci m-a surprins tocmai faptul ca in general foarte multi oameni pe care eu i-am intalnit au niste asteptari foarte mari de la preotese, spre deosebire de restul femeilor crestine, de la care nu se asteapta nimeni sa stea acasa cu copiii daca au serviciu, sau, dimpotriva, sa puna "osul la munca" in cazul in care sotul castiga bine. Sfantul Ioan Gura de Aur spunea ca daca am trai cuvintele Evangheliei profund cum ar trebui, nu am mai avea nevoie de Scripturi, viata noastra ar fi deja o Evanghelie infaptuita...
RăspundețiȘtergereDani, intr-adevar, nu poti multumi pe toata lumea, important e sa faci lucrurile in asa fel incat sa ai constiinta impacata in fata ta si a Lui Dumnezeu..Dumnezeu sa ne ajute!
RăspundețiȘtergereIntr-adevar Sfintiimuceniciromanov, oamenii cer foarte multe de la o preoteasa...dar daca Dumnezeu a dat unora dintre noi aceasta misiune sau va da noua, celor mai mici inseamna ca si putem duce..deaceea sa ne rugam Bunului Dumnezeu sa trecem peste toate incercarile cu bine.Te imbratisez!..si mi-ar placea sa-ti stiu si prenumele daca nu te deranjeaza acest lucru desigur. Numai bine!
RăspundețiȘtergereMa cheama Alexandra,am mai postat la alte capitole si am uitat ca nu mai tine minte decat d-na pzb. Natalia numele meu. :) Ai dreptate, Andreea Tatiana, misiunea de preoteasa nu este usoara si odata ce o accepti trebuie sa fii mai exigenta cu tine insati decat ar putea cei mai cartitori oameni sa fie. Sa le-o luam inainte la exigenta diavolilor, caci ei sunt cei care insufla oamenilor duhul osandirii preotilor si familiilor lor. Sa fim primele care ne osandim si atunci nu ne va reprosa nimeni nimic, sau daca ne va reprosa nu vom avea decat de castigat smerenie.Te imbratisez si iti doresc o slujire mantuitoare alaturi de viitorul tau parinte!
RăspundețiȘtergereTe imbratisez Alexandra!Dumnezeu sa ne ajute in toate cele de folos.
RăspundețiȘtergereHristos a inviat.
RăspundețiȘtergereParinte Petru, cu tot respectul, citind articolul asta m-am gandit la faptul ca in mod sigur nu doar Eva va fi judecata pentru cadere.
O mare parte din vina se pare ca pica si pe Adam.
ce trebuie sa faca o preoteasa in cazul in care sotul ei preotul se poarta necorespunzator si anume: o bate, o injura, de fata cu copii sau alte persoane, vine beat acasa, nu vrea sa tina post pentru ca el stie ca postul e dieta si conteaza doar ce iese din gura nu ce bagi in gura,trebuie sa continuie asa sau trebuie sa ia atitudine deoarece cu el nu se poate vorbi?
RăspundețiȘtergereDoamne, ajută! Şi... Doamne, grea situaţie şi întrebare!
RăspundețiȘtergereExistă un duhovnic în această poveste?
Pzb. Natalia
Ioana draga, Sfinta Treime sa te ajute sa iti porti Crucea spre mintuire!
RăspundețiȘtergereCe poti sa faci intr-o asemenea situatie? E foarte greu sa iti raspund, pentru ca nu stiu. Pot doar sa iti dau niste repere. Sa te rogi si, asa cum spunea si Natalia, sa ai un duhovnic, care sa te povatuiasca, sa te indrume ce sa faci. Fara un duhovnic nu vei putea inainta pe Cale, nu vei putea deschide usa catre Imparatia lui Hristos si nu vei putea sa iti ajuti sotul. Doar un duhovnic va poate salva din aceasta situatie pe amindoi: pe tine te poate intari, iar pe parintele tau il poate tamadui. Roaga-te din toata inima sa gasesti acest duhovnic daca nu il ai/aveti inca sau du-te si cere-i ajutorul daca il ai/aveti, fara intirziere si fara sa te rusinezi. Te pomenesc in rugaciuni si eu, pacatoasa.