Pagini

vineri, 10 decembrie 2021

Vaduvia si purtarea de grija a Domnului - psa Petronela Barascu

Un interviu recent cu sora noastră preoteasa Petronela Bărăscu, la doi ani după plecarea părintelui Marius la Domnul. 

O mărturie despre viață, despre puterea credinței și neîncetata purtare de grijă a Domnului în viața celor ce se încredințează Lui întru totul.


joi, 2 septembrie 2021

Femeia, înainte de a se căsători cu un viitor preot, trebuie să fie conștientă de responsabilitatea pe care o va avea ca preoteasă

 

Ce influență exercită căsătoria cu un viitor preot asupra vieții duhovnicești a femeii?

Cred că acest lucru depinde mult de modul în care viitoarea soție a putut să fie asociată pregătirii soțului său pentru preoție. Acest lucru este foarte important. Eu cunosc o familie în care soția nu a devenit conștientă niciodată de responsabilitatea ei de preoteasă, adică înțelege rolul ei de soție de preot ca pe o realitate străină, exterioară, necrezând cu adevărat în ceea ce soțul ei a fost ales a învăța.

În cazul în care cuplul are conștiința că slujește Bisericii, aceasta poate fi pentru soția preotului un lucru extraordinar, pentru că toți cei botezați sunt deja slujitori ai lui Hristos, bărbați și femei.

În familia unui preot există deja un sacerdoțiu comun prin Botez. Prin urmare, este deja un cuplu sacerdotal, înainte chiar ca bărbatul să devină preot. Iar după ce el a fost hirotonit, această viață comună, care este deja o viață sacerdotală, se va concentra în slujirea altarului și-n slujirea comunității. Iar sotia își va găsi locul său aproape în mod natural, mai ales dacă oamenii din comunitate îi vor susține și le vor fi aproape cu încrederea lor.

Am observat în România o frumoasă expresie care se referă la soția preotului: „Coana preoteasă”. Este semnul că poporul are conștiinta locului pe care această femeie îl ocupă în comunitate, căci are nevoie de multă abnegatie, de multă răbdare pentru a trăi această viață de sacrificiu.

(Pr. Prof. Dr. Marc-Antoine Costa de Beauregard, Tineretul ortodox și societatea modernă, Editura Doxologia, Iași, 2014, pp. 35-36)

vineri, 9 iulie 2021

Cuvinte de încurajare și mângâiere pentru soțiile de preoți de la Arhimandritul Efrem Vatopedinul

„Să nu uitați niciodată că aveți un rol, o misiune însemnată, o slujire deosebită și o contribuție importantă de adus în lume.”

„Trebuie să știm că drumul către Hristos este întotdeauna un drum al Golgotei. De aceea, calea pe care mergeți voi împreună cu soții voștri este o cale deosebită și binecuvântată. Este o cale cu mult har, dar pe care apar multe piedici de la diavol.”

„În spatele unui preot bun stă o preoteasă bună, iar în spatele unui preot lipsit de grijă duhovnicească, de multe ori se găsește o preoteasă lumească.”

„Asumându-vă povara familiei, îi ușurați crucea preotului și așa are posibilitatea de a se ocupa de turma sa. Astfel, contribuiți și voi, preotesele, la lucrarea de mântuire a Bisericii.”

„Dacă priviți slujirea și misiunea voastră și a soților voștri într-un mod duhovnicesc, cu bucurie vă veți asuma această povară a familiei.”

„Când soții voștri preoți lipsesc de acasă, pentru că au îndatoriri păstorești, atunci lipsește și mângâierea omenească. Iar Dumnezeu nu vă va nedreptăți, ci vă va trimite mângâierea dumnezeiască.”

„Să vă îndepliniți misiunea cu poftă și cu entuziasm, pentru că așa sunteți în voia lui Dumnezeu. Și când veți vedea că toate ușile sunt închise, să știți că toate vi se vor deschide. După cum spunea și Sfântul Iosif Isihastul, la capătul răbdării istovitoare, se face simțit harul lui Dumnezeu.”.

„Mă rog ca harul lui Dumnezeu să vă dea această putere să fiți întotdeauna bucuroase, să aveți nădejde și pe toate să le lăsați în seama lui Dumnezeu.”

 Via Doxologia.ro

Cuvinte extrase din întâlnirile online ale Arhimandritului Efrem Vatopedinul cu soțiile de preoți. Puteți urmări înregistrările complete aici: 19 noiembrie 2021 și 28 ianuarie 2021.

Vezi și: Soția de preot are o misiune dificilă, dar unică

marți, 13 aprilie 2021

Prima sinaxă a Părintelui Stareț Efrem cu preotesele din Grecia

Nu reușesc să încorporez legătura spre conferință pe acest blog.

De aceea, pentru a accesa link-ul vă rog să intrați pe pagina de FB a Mănăstirii Vatopedi și găsiți conferința aici, în data de 13 aprilie 2021:

https://www.facebook.com/VatopediMonastery/videos/146143237449642

marți, 6 aprilie 2021

Un decalog al preotesei

 

La o întâlnire din 2013 a doamnelor preotese cu Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a conturat, în urma discuţiilor, un Decalog al preotesei. Într-un curs pentru preotese organizat de Centrul de studii Dumitru Stăniloae de la Paris, părintele Răzvan Ionescu a numit cele 10 sintagme ca fiind niște FERICIRI.

 

DECALOGUL preotesei

  1. Să fii preoteasă: slujitoare a lui Dumnezeu, a parohiei si a familiei;
  2. Să oferi întotdeauna bucurie părintelui şi soţului tău, ca el să aibă de unde oferi bucurie enoriaşilor lui.
  3. Sa-ţi împlineşti darul maternităţii: prin naştere de prunci şi prin grija faţă de copiii din parohie;
  4. Să ai legătură nedezlegată cu Domnul prin rugăciune şi, mai ales, în timpul lucrului;
  5. Să fii, de fapt, ceea ce eşti, fiind părtaşă la rugăciunea soţului tău;
  6. Sa fii gazdă bună pentru toţi cei care-ţi intră în casă;
  7. Să-ţi daruiască Dumnezeu dragoste de rânduiala postului, în toate faţetele lui;
  8. Bucură-te, împreună cu părintele şi copiii tăi, de: masă, patul neîntinat, de revărsatul râului de munte, de răsăritul soarelui deasupra mării;
  9. Străduieste-te în toată vremea şi în tot locul să descoperi bucuria de a fi preoteasă, soţia părintelui, prima creştină din parohie, maica slujitoare a enoriaşilor;
  10. Nu uita că anii trec şi zilele se duc: nu uita de mântuirea ta, singurul lucru esenţial pentru viaţa de preoteasă.

via Misiunea preotesei

vineri, 29 ianuarie 2021

VIDEO - a doua intalnire online a preoteselor cu Staretul Efrem

A avut loc joi, 28 ianuarie 2021. Spre deosebire de prima, din noiembrie 2020, care a avut un caracter confidențial în partea de întrebări și răspunsuri, aceasta a fost integral publică și o puteți urmări în video-ul de mai jos.

De asemenea, preoteasa Eufemia a consemnat în scris câteva din zicerile Starețului Efrem, aici.

 

joi, 28 ianuarie 2021

A doua sinaxă a Părintelui Stareț Efrem de la Vatoped cu soțiile de preoți din Patriarhia Română: ”Nu vă temeți de nimic! Mergem înainte ca ortodocși!”



A doua sinaxă a Părintelui Stareț Efrem de la Vatoped cu soțiile de preoți din Patriarhia Română, ce s-a desfășurat în această seară pe platforma elenă Pemtousia, și care a fost organizată de Grupul Preoteselor de pe FaceBook, mi-a adus din nou bucuria întâlnirii cu acest ”Gheronda” din zilele noastre. 

Am transcris mai jos câteva dintre povețele spuse de Părintele Stareț, care întotdeauna aduce un gând binecuvântat, un cuvânt bun. La el toate sunt ”kala”, adică bune. 

Un gând de mulțumire și părintelui Gavriil Vatopedinul, care a tradus în limba română și această sinaxă, la fel cum a făcut și cu prima, dar și cu toate celelalte sinaxe minunate, cu care Gheronda Efrem a ajutat ortodocșii din întreaga lume în aceste luni dificile.

1. ”Copiilor nu trebuie să le spui multe despre Dumnezeu, ci lui Dumnezeu trebuie să îi spui multe despre copiii tăi.

2. Este foarte bine ca, copiii să aibă duhovnic. Acesta poate să îi povățuiască și povețele lui pot fi salvatoare. De asemenea, este bine ca copiii de preot să aibă un alt preot duhovnic, nu pe preotul care este tatăl lor.

3. Pe copiii trebuie să îi povățuim cu binele și cu rugăciunea.

4. Sfântul Paisie Aghioritul spunea că dacă nu te înțelege soțul, să îl înțelegi tu pe el.

5. Cu mierea mâncăm mai multă pâine decât cu oțetul. (Cu alte cuvinte, este bine să vorbim frumos, să ne purtăm frumos.)

6. Sunteți femei răsăritene, nu apusene. De aceea, trebuie să puneți accentul pe inimă, nu pe rațiune.

7. Întotdeauna sfaturile pe care le dați, să fie din Evanghelie. Atunci va fi bine.

8. Pentru că preoteasa este prima femeie din parohie, se impune ca îmbrăcămintea ei să fie cuviincioasă.

9. Să credeți cu desăvârșire în Hristos. Așa cum magii vedeau steaua, care i-a dus până la Pruncul Iisus Hristos, tot așa și voi veți primi înger să vă însoțească în parohie. (Sfat pentru o familie de preot și preoteasă ce merg pentru prima dată într-o parohie.)

10. Nu vă temeți de nimic! Mergem înainte ca ortodocși. Noi nu depindem de Biden sau de alt președinte, ci de Hristos. Să nu vă temeți și să nu vă îngrijorați în privința viitorului!”